2010-01-24

Same Same, But Different

Elöl Same Same, hátul But Different felirattal ékesített pólóban, szinte minden nap jött velem szembe egy-egy egyenturista, és valóban, ebben nekik volt igazuk, hiszen az általam bejárt országok elsőre ugyan tényleg egyformának tűnhetnek, mégis rengeteg dologban különböznek. Dél-kelet ázsiai kishatározó következik.


borravaló
Kínában nem fogadnak el borravalót, akár még utánad is hozzák, amit az asztalon hagysz és addig nem tágítanak, míg zsebre nem teszed.

dohányzás
Kambodzsában alig dohányzik valaki, míg Kínában mindenki mindenhol szív, akár a buszon is méteres bambuszszár-pipákból pöfékelnek. Ezzel szemben, a thai tévéadókon kitakarják a filmben szivarozó főszereplőt, így aztán magából a kitakarás tényéből, illetve a terjengő füstből lehet csak sejteni, hogy rágyújtott éppen.

hangjelzések
Bangkokban nem dudálnak, hanem sípolnak.

illegális szubsztanciák
A legtöbb fűárus Phnom Penhben szólított le, gyakorlatilag minden taxis, motoros, tuk-tukos ember ezzel egészítette ki keresetét, de még az is lehet, hogy ez volt a fő bevételi forrásuk, a jármű meg csak alibi. A motorosrendőr sem kivétel! Kínában más a helyzet, ott elvileg akár fel is akaszthatnak érte, de néhány turistát ez sem tudott elrettenteni a tudatmódosítás napi rutinjától, majd a maradékot szépen a szobatárs asztalán hagyták. Nem vicces.

kisdolog/nagydolog
Utcán vizelő embert Kambodzsában lehet látni. Kínában a letolt gatyájú gyerek hóna alatt hátulról átnyúlnak, és felhúzott térddel kilógatják az utcára, hogy oda végezze dolgát.

KRESZ
A legmerészebb buszsofőrök Kínában dolgoznak, de mindegyik országban minden egyes közlekedő meglehetősen lazán értelmezi a közlekedési szabályokat. Vietnámban a balra kanyarodást úgy oldják meg, hogy a szembejövő sávot balról kicselezve haladnak hosszasan, míg el nem érnek a kívánt kereszteződésig, ahol így lassítás nélkül befordulhatnak. Kambodzsában mindig a nagyobb járműnek, illetve két egyforma méretű esetén az újabbnak van elsőbbsége, mert annak vezetője bizonyára fontosabb ember. Thaiföldön sehol nem láttam a megengedett sebességet jelző táblát, aztán sokszáz kilométer után rájöttem, hogy rossz oldalon keresem.

motorkerékpárok
Phnom Penhben nem hordanak bukósisakot, de lassabban is hajtják korosodó motorjaikat. Vietnámban viszont száguldanak, mint az őrültek, és folyamatosan dudálnak hozzá. Kínában, ha lehet, még ennél is többet dudálnak, de arrafelé leginkább elektromos, ezért szinte hangtalanul suhanó robogókat látni.

nyomor
A legnagyobb ellentéteket Phnom Penhben tapasztaltam: (fél)meztelen utcagyerekek, szemét, koldusok, de fényűző üzletek, elegáns éttermek és luxusterepjárók között. A zsákszámra odahordott segélypénzek nem az utcagyerekek iskoláztatására, étkeztetésére fordítódnak, hanem a Lexus terepjáró-részlegének értékesítési mutatóinak javítására.

öltözködés
Thaiföldön megbüntetik az embert, ha a középső ujját mutatja, vagy félmeztelenül lép az utcára. Ezzel szemben, Phnom Penh lakossága egy szál kendővel, törölközővel a dereka körül jár, gyerekek sokszor meztelenül. A vietnámi M-es alsógatya kínosan kicsinek bizonyult. Fáj, ha csak rágondolok is.

pénzügyek
Alkudni mindenhol kell, ha nem is olyan vehemensen, mint egyes arab országokban. Vietnámban sokszor rosszul adnak vissza, és nem mentség, hogy egyforma színűek a papírpénzeik. Kambodzsában a dollár és riel együttes használata sem okoz ilyen problémát, igaz, ott sokkal magasabb a kezdőár.

prostitúció
A saigon örömlányokkal köszönés-név-tarifa a beszélgetés szokásos menete. Phnom Penhben a világért sem árulnák el, hogy milyen célból szeretnének hazakísérni, de egyszerre hárman jönnének. Kínában megírták a lapok és bemondta a tévé-rádió, hogy nincs prostitúció. Bangkokban az utcán tíz másodperc alatt kerül behálózásra a kuncsaft. Vajon mit súghatnak ilyenkor a fülébe?

prüdéria
Thaiföldön még a bugyi széle sem lóghat ki a nadrágból, szoknyából, mégis a fél ország a szexiparból él. Kínában tabu a testiség, de mégis ők adják a világ vibrátortermelésének a kilencvenkilenc százalékát.

táplálkozás
Vietnámban kutyát meg kacsaembriót esznek, Kambodzsában madárpókot, teknősbékát. Kínának általam felkeresett részén csilit csilivel. Magyarországon pacalt, körömpörköltet, sült vért, libamájat, szóval ne legyenek előítéleteink, mindent kóstoljunk meg, amit a helyiek bevállalnak.

uniformis
Vietnámban az általános iskolások (úttörők!) hordanak egyenruhát, Kambodzsában az egyetemisták, Kínában a bolti eladók, Bangkokban a szerzetesek, Laoszban valószínőleg a turisták.

zene
Kínában szólt a legjobb (legtűrhetőbb) és legválasztékosabb zene. Vietnámban alig fordultam meg olyan helyen, ahol ne a nyugati házigazda, vagy DJ játszott volna valami nekem tetszőt, szóval nem tudok állást foglalni. Thaiföldön hallottam azt a fajta nyüszítést, amit otthon ázsiai zenének gondoltam, illetve gyakran hangzott fel egy-egy Modern Talking szám is. Kambodzsában pedig nem is létezik önálló zeneszerzés, hanem pofátlanul, eredeti nyelven feléneklik a külföldi slágereket. Először azt hittem, valami Karaoke TV-t nézek, mert még a szöveg is ott futott a képernyő alján, miközben egy helyi "sztár" kornyikálta Eric Claptontól a Wonderful Tonightot.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése