2010-03-25

Crepto

Kevesen tudják rólam, hogy életem első munkalehetősége a Piszkei Papírgyár által felajánlott vezető-mérnöki beosztás volt. Ígértek mindent, amit a 90-es években újból reneszánszát élő rabszolgásításban szokás volt ígérni. Végül arra hivatkozva mondtam vissza az ajánlatot, hogy előbb befejezem az egyetemet, amelyet aztán a mai napig nem tettem meg. Azt hiszem, akkor még szégyelltem magam, hogy nem állok be a sorba és inkább száműztem Finnországba 4 hónapos nyári gyakorlatra. Nem bántam meg, hogy így alakultak a dolgaim, annak ellenére sem, hogy azt a munkát '98-ban egyenesen nekem találták ki, hiszen vécépapír alapján be tudom azonosítani, melyik országban járok éppen. Nem viccelek!

Vegyük például Vietnámot, ahol elég csak ránézni és a papír már foszlik is apró darabokra. Ám ha az ember tépni szeretne belőle, a papír hirtelen ellenállóvá válik és még véletlenül sem ott szakad, ahol húzzuk. Úgy tűnik, a Piszkén befektető görög papírmágnások még nem jutottak el Vietnámig.

Thaiföldön egy kicsivel jobb a helyzet, mert ott is az ultravékony papír dívik ugyan, ám az legalább egyben marad használat közben. Ott az a különleges ismertetőjegy, hogy a feltekercselt papír elforog a középső hordozóhengeren. Aki járt arra, ugye emlékszik?

Kínában csakis kiváló minőségű vécépapírral érintkezik az utazó, ha hihetünk a pártújságnak. Egy biztos, ha nincs a budiban papír, még mindig ott a pártújság...

Kambodzsában jelentős minőségi és mennyiségi visszaesést tapasztaltam vécépapírügyben, ám ez nem meglepő, ha arra gondolok, hogy a külföldi segélyszervezetek kinyalják a kambodzsaiak seggét. És ezt az utóbbi megjegyzést nem szemrehányásnak szántam, legalábbis nem a kambodzsaiaknak, mert ez az adományokon alapuló elfuserált rendszer sajnos az oda pénzt pumpáló fejlett országok hibája. Meglátásom szerint, a külföldi segélyszervezetek hatása Kambodzsára csak Pol Potéval összevethető.

Szar ügy. Hozzunk magunkkal papírt és pénzt!

2 hozzászólás:

Névtelen írta...

Indiában mikor elfogyott az otthonról hozott készletünk, napokig jártuk az utcákat, mire egy szikh ember vegyesboltjában tudtunk venni. Le kellett porolnia, nem nagyon fogyott.
macs

Szaller írta...

Akkor ezek szerint az indiai a poros, vagy inkább a láthatatlan fajta :-)

Megjegyzés küldése