2010-03-21

mesterséges utcák

Rendszert még nem fedeztem fel benne, de Bangkok ezen részén minden utca más és más mesterség boltjaival és műhelyeivel van tele. Talán a királyi székhely közelsége miatt, vagy mert ez a város magja, nem tudom, mindenesetre minden utcában mást és mást forgalmaznak. És nem turistákra szakosodott boltokat kell elképzelni, hanem a helybélieket ellátókat.

A hajó végállomásától balra átkelve a hídon, az "Arany-hegy" templom felé, egyből a parkettások és bútorasztalosok utcájában találja magát az ember. Egyenesen továbbhaladva a bukósisak-árusok, majd az autó-alkatrész forgalmazók szakasza jön. Ha itt veszünk egy jobbkanyart, a szerzetesek alamizsna-gyűjtő táljai készülnek a sarkon, majd továbbhaladva a házi oltárhoz lehet Buddha-szobrot, és egyéb spirituális töltetű kelléket megvásárolni. Ezeknek a termékeknek 4-5 utca is jutott, tehát nyilván erre van a legnagyobb igény. További fontos mesterségek utcái a környéken: fegyver- és lőszerforgalmazók, műszaki cikk árusok, ékszeresek, és a kedvenceim, a különféle biztonsági szolgálatokat ellátó, megkülönböztető-jelzéseket, gumibotot, sípot, egyenruhát forgalmazó üzletek utcája. Más negyedekben vannak utcák masszázsszalonoknak és sztriptízbároknak is, de azokról nekem nincs megosztanivaló tapasztalatom.

A külön utcákba tömörülő mesterségek témáját tovább boncolgatva, felfedezni vélek egy közös szálat Hanoival, de talán a régió többi nagyvárosára is igaz ez a szisztéma. Hanoi belvárosában nem elég, hogy a különféle mesterségek saját utcákba tömörültek, hanem az utcák egyenesen az ott megtelepedő mesterségekről kapták a nevüket. A kipakolt termékek jól illusztrálják, melyik utca melyik mesterség otthona, így az utcanévtáblák bebiflázása felér egy alapszintű vietnámi nyelvtanfolyammal is.

A csattanót a végére hagytam: az utcánként változó termékpalettán túl, Vietnámban az is megszokott, hogy egész falvak egyetlen szakmára szakosodnak (lásd tavalyi kígyós beszámolómat), ám nem csak a termékek érkeznek ezekből a falvakból, hanem az adott mesterség utcájában az eladók is! Azt hiszem, lemegyek a Bia Hơi utcába, hogy ezt mégegyszer átgondoljam.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése